Ne légy áldozat!

Bántalmazó kapcsolat
Share on facebook

Bárkivel előfordulhat, hogy egy bántalmazó kapcsolatban találja magát. Akár Te is válhatsz áldozattá. A lelki bántalmazást a törvény nem bünteti, annak ellenére, hogy sok esetben súlyos, szinte feldolgozhatatlan lelki sérüléseket okoz, melyek idővel testi tünetekben, betegségekben is megnyilvánulhatnak. Ne szégyellj segítséget kérni! Van kiút, csak beszélj!

Az elmúlt hetekben többször is szembe találtam magam olyan személyekkel ( férfiak is lehetnek áldozatok, bár jóval kisebb arányban, mint a nők) akik bántalmazó kapcsolatban éltek, vagy még mindig hasonló helyzetben vannak.

Mivel a vércsoport szerinti életmód, az Álamaid útján filozófia, nem csak a táplálkozásról szól, hanem az élet több területét is magában foglalja, mint a testi-lelki harmónia, a mentális egészség, ezért úgy gondolom fontos a lelki bántalmazásról is néhány szót ejteni. A lelki bántalmazásról, melynek bárki, akár Te is, aki e sorokat olvassa is az áldozatává válhatsz és mely hosszú időn át rejtve maradhat a külvilág előtt.

Bántalmazó kapcsolat

Ma már minden önző, egoista emberre rányomják, hogy nárcisztikus. De valóban nárcisztikus emberrel van dolgod, vagy egyszerűen egy párkapcsolatra alkalmatlan emberrel találkoztál? Nem biztos, hogy nárcisztikus a párod, előfordulhat, hogy az emberek azon 80%-a közé tartozik, akik alkalmatlanok egy párkapcsolatra. Az is lehetséges, hogy ti ketten nem passzoltok össze és csak kínozzátok egymást.

Több mint egy évvel egy bántalmazó kapcsolat lezárása után, ma már úgy vélem túl gyorsan és alaposabb ismeretek nélkül nyomjuk rá emberekre a nárcisztikus jelzőt.

Ha jobban belegondolsz, mindannyian nárcisztikusak vagyunk, hiszen valahol az egoizmus az, ami támogatta, támogatja a túlélési ösztönünket. Napjainkban, amikor az az egyén szabadsága, az önmegvalósítás, az ÉN van előtérbe helyezve, nem csoda, hogy ennyi önző, csak magára gondolni tudó emberrel találkozhatsz. Az, hogy valaki mindenek fölött önmagát helyezi előtérbe, az még nem jelenti azt, hogy nárcisztikus személyiségzavarral rendelkezik.

A következő történet, a saját történetem. Azért mesélem el Neked, hogy tanulj, okulj az olvasottakból és ismerd fel időben, kivel van dolgod. Vagy ha mégsem ismerted fel időben, akkor tudd, hogyan menekülhetsz ki egy ilyen „kapcsolatból”.

Bántalmazó kapcsolat

Egy viharos és a bankszámlámat teljesen lenullázó válás után viszonylag rövid idő alatt sikerült talpra állnom és anyagilag is stabilizálnom magam. Nagyon büszke voltam magamra és úgy éreztem, nincs az az akadály, amit ne tudnék legyőzni. Szerettem a munkámat, emberek vettek körül, utazgattam, szóval úgy éltem, ahogy már évek óta szerettem volna. Minden tökéletes volt már csak egy dolog hiányzott. Egy társ.

Egy társ, aki mellettem áll, osztozik az örömömben és bánatomban, akivel megkönnyítjük egymás életét és még sorolhatnám, milyen kritériumok szerepeltek a kívánságlistámon.

És akkor megérkezett ő. Órákat beszélgettünk, nevettünk, boldogok voltunk, hittünk a közös jövőben (mint később kiderült, más jövőben hittünk). Nem volt kérdés, hogy a kapcsolatunkat magasabb szintre emeljük, hiszen minden tökéletesen működött, ha voltak is véleménykülönbségek, felnőtt ember módjára megbeszéltük, kerestük és végül meg is találtuk a megoldást. Mindennél jobban vágytam arra, hogy szeressek és szeressenek. Annyira, hogy nem vettem észre az intő jeleket, csak a pozitív élményekre koncentráltam, figyelmen kívül hagyva minden mást.

Aztán egyik napról a másikra a boldogságom egy rémálommá vált és ott álltam egy idegen országban barátok, család nélkül, teljesen egyedül, egy olyan férfival az életemben, akinek semmi más nem számított csak önmaga és minden őt ért vélt vagy valós sérelmet rajtam vezette le.

Bántalmazó kapcsolat

A párom személyiségéből fakadóan hirtelen egy lelkileg bántalmazó kapcsolatban találtam magam.  Elmondása szerint, a gond az volt, hogy én egy nagyon érzékeny, egy álomvilágban élő ember vagyok, aki azt hiszi megválthatja a világot. Kapcsolatunk 2 éve alatt egyszer a menyországban egyszer a pokolban éreztem magam és az járt a fejemben, biztosan velem van a baj. Csak később értettem meg, bár mindketten szenvedtünk nem minden az én hibám volt.

Miről lehet felismerni, egy bántalmazásra hajlamos embert, mik a jelek?

Annyit azért tudnod kell, bár vannak általános jelek, ennek ellenére minden eset más. Van hasonlóság különböző esetek között, de mégis minden eset egyedi. Ennek ellenére próbálok összeszedni Neked néhány intő jelet.

 • Jó hallgatóság, inkább Téged beszéltet, minthogy ő beszéljen. Így szerez információt Rólad, így tudja visszatükrözni, a számodra ideális partnert.

 • Impulzív, gyorsan reagál, gyorsan dönt. Irreálisan hamar köteleződik el.

 • Érzelmes, már-már érzelgős. A kapcsolat korai szakaszában hallhatsz tőle nagy vallomásokat. Például, nagyon hamar kimondja, hogy szeretlek, vagy hogy Te vagy élete szerelme.

 • Jó kapcsolatot ápol az exével, sőt szinte már családtagként tekint rá

 • Sok időt akar veled tölteni, a randik órákig tarthatnak, és szinte nem akar elengedi. Ami persze, hogy jól esik, legyezgeti a hiúságod. De légy résen!

 • Udvarias, előzékeny, kedves. Ez is a beetetés része, később kamatostul megfizeted az árát.

Ha pedig már besétáltál a csapdájukba, akkor pedig minden elszántságodra, tudatosságodra, önszeretetedre szükséged lesz a meneküléshez. Jó, ha van valaki melletted, vagy a közeledben, aki támogatást tud Neked nyújtani.

Bántalmazó kapcsolat

Ha már belekerültél egy bántalmazó kapcsolatba, hogyan tudsz kikeveredni belőle?

Akármilyen nehéz is, az első lépés, hogy felismerd és elfogadd, egy bántalmazó kapcsolatban élsz. Ebben nagy segítségedre lehetnek a barátaid és a családod. Hallgass rájuk és ne hidd, hogy rosszindulatból, irigységből mondják, amit mondanak. Ők, mint kívülállók és mint hozzád közelállók, Téged jól ismerők jobban, objektíven látják a helyzeted. Ne légy vak és süket!

Amíg ők melletted állnak, tehát a kapcsolatod nem jutott el arra szintre, amikor a „párod” mindenkitől elszigetelt, addig van esélyed megmenekülni. Amint egyedül maradsz, minimálisra csökken a menekülés esélye.

Miért?  Azért, mert a bántalmazó egyszer olyan félelemben, rettegésben  máskor, ha úgy tartja kedve olyan magaslatokban, „szeretetben” tart, hogy Te kérdőjelezed meg önmagad épeszűségét.

Bántalmazó kapcsolat

Biztosan velem van a baj, hiszen annyira jó vele. Persze azok a dühkitörések, szegény sok stressz éri, ja és a hűtlenségei, lehet, valóban én vagyok a féltékeny őrült és nem is csalt meg. Ha ennyire boldoggá is tud tenni most, lehet, hogy valóban velem van a baj és tényleg ennyire idegesítő, ügyetlen, használhatatlan stb.. vagyok. Ilyen és ehhez hasonló önostorozó mondatok kavaroghatnak a fejedben. Fontos tudnod, nem veled van a baj. Soha ne felejetsd el, ha Te úgy érzed nem szeretnek, megaláznak, akkor az úgy is van. A Te érzéseid, a Te életed, csak Te tudhatod mi a jó Neked. Ha azok után, hogy rendbe akartad tenni a kapcsolatotokat, bevetetted az összes női praktikát, kommunikációt, de ezek után sem lett jobb a helyzet, akkor tudd nem vagy jó helyen.

A bántalmazónak az a célja, hogy függővő válj tőle, veszítsd el az önbizalmad, határozottságod, önmagad, az emberi – és családi kapcsolataidat, mert csak így tud uralni Téged.

Jó ha tudod:

 • A megérzéseid nem hazudnak. Te hazudhatsz önmagadnak, a környezetednek, védheted a „párod”, DE a belső hangod sikítani fogja: Mentsd az irhád!!!

 • A „párod” hazudik és hülyének néz, ha pedig szembesíted vele hatalmas balhét fog rendezni. Az kiabál a mindig, akinek háza ég, szokták mondani. Ebben a helyzetben érted csak meg igazán nagyanyáink bölcsességét, aminek minden szava igaz.

 • Nem fog megváltozni. Egy-egy veszekedés után, nincs is jobb, mint kibékülős szex, de hidd el kutyából nem lesz szalonna. Ígérheti Neked a csillagokat, vagy bármit, talán egy ideig beállhat a béke és azt gondolhatod, megoldottuk. Ki kell ábrándítsalak, nem oldottatok meg semmit. Csak idő kérdése és kezdődik minden újból, vagy folytatódik onnan ahol abbahagytátok, és idővel egyre durvább helyzetek jönnek.

 • Egy bántalmazó megkeresi a leggyengébb pontodat, azt a pontot, ahol legjobban tud bántani és előszeretettel alkalmazza a megszerzett tudást. Az én esetemben sem volt másképpen. Nekem a kommunikáció, az érintés nagyon fontos, ez a szeretet nyelvem, ezzel tudom leginkább kifejezni az érzéseimet és ettől érzem a legjobban azt, hogy szeretve vagyok. A „párom” ha kedve tartotta napokig nem szól hozzám és szándékosan került minden testi kontaktust. Mintegy ezzel büntetve, ha éppen rossz napja volt, vagy ki tudja mi oka volt rá, mert magyarázat, válasz nem érkezett.

 • Mindig rossz napjuk van, vagy ha nincs, találnak okot a dühöngésre. Természetesen mindig lesz bűnbak, akit lehet okolni a történtekért. Legtöbbször Te leszel az. Ők soha semmiért nem hibásak. A szomszéd, a főnök, Te, a körülmények, vagy tudom is én még mi mindet lehet felhozni hárításként. Tény, ők nem vállalják a felelősséget.

Mi a megoldás?

Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy kimássz egy ilyen kapcsolatból, hogy megszakítasz minden kapcsolatot a „pároddal”.

Ismerd fel milyen helyzetben vagy! Merj segítséget kérni!

Már csak azért is, mert szükséged lesz egy helyre, ahova elmenekülhetsz, ahol nem talál meg, ahol biztonságban  vagy, ahol összeszedheted a gondolataidat. Egyedül.

Azt is jó, ha tudod, azzal, hogy segítő kezeket remélve, közösségi portálokon keresed a megoldást.  Ha múlton rágódsz nem fogsz túljutni azon a helyzeten, amiben vagy. Értem én, hogy segítséget remélsz a sorstársaidtól, de azzal hogy közösen dagonyáztok a pocsolyában nem fog semmi változni. Értem azt is, hogy segíteni akarnak, de ne felejtsd el, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

Könyveket olvasnak, a nárcisztikus emberekről szóló előadásokra járnak (van bőven, hiszen manapság ez nagyon kelendő téma) és azt gondolják, hogy mindent tudnak.  Csoportokat szerveznek a segítségnyújtás jegyében, de itt másról sincs szó, mint a sérelmek, negatív tapasztalatok állandó ismétlésről, az exek szidásáról és a sebek feltépéséről. Felmerült bennem a kérdés, mi az értelme ennek?

Hiszen ha a szívedre teszed a kezed és őszinte vagy magadhoz nem kell Neked segítség a sebeid feltépéséhez és az agyaláshoz, miért tette veled, amit, vagy ahhoz hogy vádold magad azért, amiért hagytad, hogy ez megtörténjen. Azt javaslom felejtsd el az közösségi portálok önsegítő csoportjait, nem fog segíteni. Ezt tapasztalatból mondom.

Elmesélem én mit tettem. Hoztam egy döntést. Próbáltam agyból megmagyarázni magamnak, hogy majd elköltözünk együtt egy szép napos országba, ahol minden jó és más lesz. Ennek ellenére hallgattam a lelkem hangjára, ami azt mondta, menekülj. Döntöttem, egyedül folytatom az életemet tovább. Az önbizalmam szinte a nullával volt egyenlő, az anyagi helyzetem egy katasztrófánál is rosszabb volt. Semmim nem volt, csak egy döntésem, egy elhatározásom, hogy 2018. júniustól egy boldog, nyugodt, kiegyensúlyozott életet akarok élni. Annyira erős volt bennem az elhatározás, hogy semmi mást nem hallottam meg csak és kizárólag azokat a szavakat, amelyek ezt a döntésemet támogatták.

Így hátrahagyva mindent, visszaköltöztem Spanyolországba. Egy ideig még tartottam a volt „párommal” a kapcsolatot. A sok negatív tapasztalat ellenére nekem is nehezen ment az elválás, de tudtam más mód nincs önmagam megmentésére.

Sírtam, vádoltam magam, előadásokat hallgattam a nárcisztikus emberekről, míg végül megértettem, amíg ezzel foglalkozom, a miértekre keresem a választ, és a nagy spirituális tanítókat követve a megbocsátásra koncentrálok, addig folyamatosan a múltban élek. Ezzel  szabotálom önmagam és annak a lehetőségét, hogy egy boldog, nyugodt, harmonikus életet teremtsek  magamnak. Helyette inkább azon kezdtem el gondolkodni milyen életet, társat szeretnék magamnak.

Hónapokon át a munkámon kívül nem jártam emberek közé. Bár a tenger és a barátaim gyógyírként hatottak rám, össze voltam törve, az önbizalmam a nullával volt egyenlő és azt sem tudtam mit is akarok igazán. Éveken át éltem célok nélkül és ez kihatott az életem minden területére.

Aztán szépen lassan el kezdtem emlékezni arra, ki is vagyok, és mik voltak azok a dolgok, amik annyira lelkesítettek, örömet okoztak. Szépen lassan kirajzolódott mit szeretnék kezdeni magammal. Lépésről lépésre haladtam és most , a történtek után, még jobban megértettem, célok nélkül nincs élet.  Csak vegetálás van.

Megértettem, hogy egy bántalmazó kapcsolatban az ember cél nélkül vegetál, hiszen a „párja” minden törekvését, tervét csírájában folytja el, töri ketté. Ami elég, ahhoz hogy egy életet, egy lelket megnyomorítson.

A felépülés folyamatában a legnehezebb az volt számomra, hogy újra konkrét célokat fogalmazzak meg, hogy tudjam, pontosan mit akarok. Ez azért is volt rémisztő, mert korábban mindig tudtam mit akarok, tervszerű volt az életem, túlságosan is. Talán azért kaptam egy ilyen kapcsolatot az életembe, hogy megtapasztaljam a két végletet. A túlzott tervszerűséget és a tervek, célok nélküli életet is és a tapasztalatok alapján találjak egy aranyközéputat.

Ma már tudom mi segített abban, hogy a felépülésem viszonylag rövid idő, hónapok alatt történjen meg. Ez nem volt más, mint az, hogy megértettem célok nélkül nincs élet.

Ha le akarod tenni a múlt fájdalmait, új életet akarsz kezdeni, akkor az első lépés:

Hozd meg a döntést!

A döntést, hogy új életet kezdesz, egyedül. Nincs kifogás, magyarázat, hogy a gyerek, hogy nincs pénzem, hogy nincs hova mennem. Ha meghoztad a megmásíthatatlan döntést, és megteszed a kellő lépéseket, a támogatás is megérkezi.

A második lépés:

Tűzz ki célokat!

Azt vettem észre, ha a hajlandóság meg van a változtatásra, a döntés megszületett, de nincsenek célok, az esetek nagy többségében, akkor a felépülés évekig is eltarthat vagy soha nem következik be. A cél az legyen a Te egyéni célod, vágyad, amit Te szeretnél. Kezdd kis célokkal, és ahogy nő az önbizalmad, úgy nőnek a céljaid is. Ha elértél egy kitűzött célt, ünnepeld meg magad.

Hálás vagyok a barátaimnak, a családomnak, akik emlékeztettek rá, ki is vagyok valójában és arra mire vagyok képes, milyen lehetőségeket tartogat még számomra az élet. Tudták, mikor van szükségem egyedüllétre és mikor nem.

Nem állítom, hogy nem jut eszembe a régi párkapcsolatom és nem teszem fel magamnak a kérdést : miért történt mind ez? De már egyre ritkábban fordul elő. Helyette a céljaimra és arra koncentrálok, milyen életet szeretnék magamnak a jövőben.

Egy bántalmazó kapcsolat tagadhatatlanul beleég az ember, legyen nő vagy férfi, lelkébe, maradandó nyomokat hagyva maga után. Eldöntheted a múlton rágódva a fájdalmat táplálod, vagy a jövőbe tekintve egy boldog élet felé haladsz.

Bízom benne, hogy a második utat választod és elindulsz Álmaid útján.

Az Álmaid útján filozófia egy egészségesebb, minőségibb, boldogabb élet elérésében nyújt támogatást. Ennek fontos része a célkitűzés is. Egy bántalmazó kapcsolat utáni felépülés elengedhetetlen része a célkitűzés, egy jövőkép. Ha elakadtál vagy egyedül vagy, segítségre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot.

ÉRDEKEL A FOGYÓKÚRA?

Bizony, léteznek hibák, amelyeket sokan elkövetnek.

TÖLTSD LE AZ INGYENES EBOOK-OM!

Ebből megtudod a leggyakoribb hibákat és azt is, mit tehetsz ellene.

Ajánlhatok még érdekes cikkeket?

Kövess a Facebook oldalamon is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Close Menu
×
×

Cart