Mit is értünk igazából egészséges életmód alatt?

Share on facebook

Az egészséges életmód egyre nagyobb teret hódít, és egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy tenni az egészségükért, megelőzni a különféle betegségeket könnyebb, mint a kialakult problémákat kezelni. A tévhittel ellentétben, nem csak az lehet egészséges, aki nádszálkarcsú és naponta izzad az edzőteremben, sőt!Sokan nincsenek tisztában azzal, mit is takar igazából az egészséges életmód, ezért összeszedtem az egészséges életmód fő alkotó elemeit.

 

Az egészséges életmód fogalma

Az Egészségügy Világszervezet definíciója szerint: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.”

Hogyan is néz ez ki a hétköznapokra levetítve. Az egészséges életmód egy összetett, több alkotórészből álló életviteli rendszer. Akkor beszélhetünk egészséges életvitelről, amikor annak alkotó elemei megfelelően, kiegyensúlyozva működnek. Tehát amikor egészséges életmódról van szó, nem csak a táplálkozásra és a mozgásra kell gondolni. Vannak egyéb fontos alkotórészei is, melyekről most azért esik pár szó, hogy többet tudj tenni az egészséged érdekében.

  • a megfelelő folyadékbevitel

  • idő a pihenésre, kikapcsolódásra

  • szellemi fejlődés

  • olyan munkavégzés vagy munkahely, ahol jól érezed magad

  • valamint, a már korábban említett étrend és rendszeres mozgás

  

Táplálkozás – „Amit eszel, azzá leszel.”

A közösségi portálok, a média mind arról cikkeznek mit, mikor és hogyan kellene enni. Rengeteg életmódrendszer, táplálkozási forma létezik, van aki a paleora esküszik, van, aki a kalóriákat számolja, kinek mi a testhezálló, mit tud a mindennapjaiba beilleszteni. Az egészség és a jó alak 70%-ban a táplálkozástól függ a táplálkozástól. Mozoghatsz Te bármennyit, ha nem táplálod a tested megfelelően.

A táplálkozási forma kiválasztásánál vedd figyelembe a napi rutinodat, mikor ébredsz fel, milyen munkát végzel, milyen az időbeosztásod stb. Azt is fontos szem előtt tartani, mi a célod az életmódváltással. Fogyni szeretnél? Vagy hízni, edzel és tömeget növelnél? Esetleg már van egy kialakult betegséged, amire megoldást keresel?

Az én választásomat 2 tényező határozta meg. Az egyik az volt, hogy a korábbi idősávos étkezésemet (Update), ami Magyarországon működött, a költözésem után, Spanyolországban nem tudtam követni, hiszen az ottani étkezési rend eltér az otthonitól. Közben kiderült, hogy tejfehérje allergiám és gluténintoleranciám van, tehát ki kellett iktatnom az összes tejterméket és gluténtartalmú élelmiszert  az étrendemből, amihez még egy adag vércukor ingadozás is társult. Adott volt a kérdés, akkor mégis mit és hogyan egyek, hogy elkerüljem a farkaséhséget, és a rosszulléteket?

Ekkor találkoztam a vércsoport szerinti táplálkozással, ami már 2 hét után működőképesnek bizonyult. Ennek már 8 éve, és azóta is töretlenül tartom magam, kisebb engedményekkel, ehhez az életmódhoz. A panaszaim megszűntek, a súlyom állandó és bármelyik országban is élek, jól tudom tartani ezt az étrendet.

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen része a vitamin- és ásványi anyagpótlás. Akárhogyan is nézzük, a mai élelmiszerek vitamin tartalma messze alatta marad a nagyanyáink korabeli társaikétól. Ha még ehhez hozzájárul egy speciális étrend, ahol bizonyos élelmiszereket ki kell iktatni az étrendből, máris adott a veszély, hogy hiányállapotok léphetnek fel. Éppen ezért fontos a megfelelő minőségű és összetételű táplálék kiegészítők, rendszeres, kúraszerű alkalmazása.

Mozgás – „A semminél jobb a kevés mozgás, de a legjobb, ha rendszeresen teszed.”

A mozgás az élet alapvető része. Mégis hajlamosak vagyunk szinte teljesen kiiktatni az életünkből.

A rendszeres, legalább heti 3-4 alkalommal, minimum 30 perc mozgás nem csak a testedre, hanem a lelkedre is jótékonyan hat.

A mozgás ideje alatt, amikor a gyakorlatokra koncentrálsz, elvonod a figyelmed a hétköznapi tevékenységekről, kikapcsolsz. Mozgás hatásara endorfin (boldogsághormon) szabadul fel a szervezetben, ami csökkenti a fáradtság, kimerültség érzetét, egyfajta nyugalmi állapotot idéz elő, ami segít a stresszhatások legyűrésében.

A rendszeresen végzett élénkíti a vérkeringést, fokozza az anyagcserét és a nyirokkeringést is.

Amint erőt veszel magadon, és el kezdesz rendszeresen mozogni, azon fogod kapni magad, hogy a mozgás az életed alapvető része lett. Ehhez olyan mozgásformát válassz, amit szívesen teszel, ami felpörget, kikapcsol.

Ha még nem tudod, melyik mozgásforma, ami a kedvedre való, akkor kísérletezz! Próbálj ki újfajta edzéseket! A legtöbb edzőtermben lehetőséged van ingyenes próbaórán részt venni.

Ha végképp tanácstalan vagy hívd segítségül a vércsoportodat. A vércsoport szerinti életmód tartalmazza, a vércsoportodnak megfelelő mozgásformát is. Ez egy kiváló kiindulópont, ahhoz hogy elindulj a mozgás okozta örömök útján.

 Folyadékbevitel –  Ha megiszol napi 8 pohár vizet, akkor már nagy baj nem lehet.

Testünk 70%-a víz. A víz segíti az oxigént és a táplálékot a sejtekhez eljutni, védi és kipárnázza az életfontosságú szerveket. A folyadékbevitellel tulajdonképpen „átmosod” a tested, támogatod a méregtelenítő szervek munkáját.  Ezért fontos, hogy naponta 2 -2,5 liter folyadékot fogyassz. A legjobb, ha ennek a mennyiségnek a 2/3-a tiszta víz, a fennmaradó mennyiség lehet gyógytea, frissen préselt gyümölcslé, leves stb.

Fontos tudnod, hogy a kávé nem folyadék. Már csak azért sem, mert a kávé folyadékot von el a szervezetdből. A tej és a tej tartalmú italok szintén nem tartoznak a folyadék kategóriába, hiszen a tej, amikor a gyomorba ér, a gyomorsav hatására kicsapódik, szilárd tápanyaggá válik.

Ha eleinte nehezed tudod tartani  a mennyiséget, igyál meg minden órában 2- 3 dl vizet, így biztos lehetsz abban, hogy eleget ittál.

 

Idő a pihenésre, kikapcsolódásra – „Nem attól teljesítesz jobban, hogy többet teljesítesz.

Hosszú évekbe telt, míg megtanultam, nem attól leszek hatékony, ha minél több órát dolgozom. Akkor leszek hatékony, ha megengedem magamnak a pihenést, a feltöltődést és a napi legalább 7 óra alvást.

Évekig éltem Európa egyik legszebb tengerpartján, és szinte soha nem engedtem meg magamnak azt, hogy csak feküdjek a forró homokban és süttessem a hasam. Mindig kellett közben valamit szerveznem, intéznem, telefonáltam, aztán pedig rohanni tovább. De azt, hogy élvezzem a tengerpart, a tenger, a napsütés csodáit, az eltörpült amellett, hogy nekem fontos dolgom van. Gondoltam én akkor, hogy fontos. Tulajdonképpen fontos is volt, de mivel nem engedtem meg magamnak, hogy kiszakadjak a hétköznapi teendőkből, egy idő után, az a vállalkozás, amit szeretettel felépítettem teher lett és már nem akartam vele foglalkozni, mert úgy éreztem felemészti az életem. Holott én emésztettem fel a saját életem azzal, hogy nem tudtam kikapcsolni.

Tudj kikapcsolni és semmit nem csinálni! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, a hatékonyság elengedhetetlen része a kikapcsolódásra szánt idő. Ezzel elkerülheted, hogy belefásulj a teendőidbe, eleged legyen abból, amit csinálsz. Ha megengeded magadnak a pihenést, kikapcsolódást, újult erővel, lendülettel, friss elmével térhetsz vissza a teendőidhez és hatékonyabban tudod elvégezni azokat.

 

Szellemi fejlődés – „Jó pap is holtig tanul.”

Szellemi fejlődés alatt nem csak azt kell érteni, hogy újra beülsz az iskolapadba. Ezt is megteheted, sőt, tedd is meg, ha van rá késztetésed, kedved, vagy a célod eléréséhez szükséged van tanulásra. Szellemi fejlődésedet szolgálhatja egy könyv, egy előadás, egy önismereti tréning. Olvass minden nap legalább 15 percet. Ha a téma, amit választasz a szakmád, a hobbyd, szakkönyvek olvasásával a terület szakértőjévé válhatsz rövid időn belül.

Az önismeret rendkívül fontos, ahhoz hogy harmóniában élhess és a hétköznapi élet viharai ellenére is megmaradjon a lelki békéd és nyugalmad. Azt szoktam mondani, könnyű megőrizni a lelki békét és harmóniát egy kolostor ingerszegény falai között. Számomra azok a hiteles és követendő emberek, akik a hétköznapok forgatagában teszik ugyanezt. Erre Te is képes vagy! Ismerd meg önmagad, légy önmagad legjobb barátja, hallgass a belső hangodra. Ehhez szükség van önismeretre, amit folyamatos tanulás és a meditáció útján érhetsz el.

Csendesítsd le az elméd naponta legalább 10- 15 percre. A meditáció elsajátítására számos tanfolyam, írás létezik, vagy akár részt vehetsz meditációs csoportok közös meditációján is. A lehetőségek tárháza végtelen, ha tanulni szeretnél.

 

Olyan munka, amit szívesen végzel – „Találj valami olyat, amit élvezel és a siker nem marad el.”

Az életed nagy részét vagy a munkahelyeden vagy a munkáddal töltöd. Ezért lényeges, hogy örömmel, szívből végezd a munkádat és tedd ezt olyan környezetben, ahol szívesen tartózkodsz. Ha folyamatosan olyan helyen kell lenned, vagy azt kell csinálnod, amit nem szívesen teszel, előbb-utóbb negatív hatással lesz a életed többi területére. Depresszióssá, motiválatlanná, céltalanná válhatsz, ami hosszabb távon a lelki kiégéshez vezethet. Abban, amit nem szívvel-lélekkel teszel, nem lehetsz sikeres, nem hozhatja meg számodra a vágyott bőséget.

A bőség, és itt nem csak az anyagi bőségről van szó, szintén fontos része az egészséges életmódnak. Hiszen amikor a bőség jelen van az életedben, az álmaid, vágyaid megvalósulnak, vagy úton vannak a megvalósulás felé, ami örömöt okoz.

Ha azt teszed, ami örömmel tölt el, tele leszel energiával, ötletekkel, megoldásokkal és a határ a csillagos ég. Ne várj semmire! Gondold át , mi az, amit szívvel- lélekkel tennél, amiért képes lennél az éjszaka közepén felébredni és dolgozni érte. Ha ezt megtaláltad, akkor már fél úton vagy a vágyott életed felé. Tele vagy kérdésekkel azt illetően hogyan valósíthatod meg a vágyaidat? A válasz: lépésről- lépésre. Amint el kezdesz dolgozni a vágyaid megvalósításán, megérkeznek a vágyadat támogató emberek, ötletek, helyzetek az életedbe. Mind a megfelelő időben. Hidd el tapasztalatból tudom, hogy így van.

Az egészséges életmód, mint láthatod valóban egy több összetevőből álló életforma. Első ránézésre időigényesnek, kivitelezhetetlennek tűnhet. Ha lépésről lépésre haladsz, fokozatosan épülnek be a pozitív szokások az életedbe és változik meg az életed. Adj időt magadnak! Rómát sem egy nap alatt építették fel. Tégy naponta egy-egy újabb lépést az egészséged életed felé, hidd el idővel eléred a célod.

Ha még nem találtad meg a számodra megfelelő életmód renszert, ez az írásom segítségedre lehet: Hogyan találd meg a neked való életmódrendszert?

ÉRDEKEL A FOGYÓKÚRA?

Bizony, léteznek hibák, amelyeket sokan elkövetnek.

TÖLTSD LE AZ INGYENES EBOOK-OM!

Ebből megtudod a leggyakoribb hibákat és azt is, mit tehetsz ellene.

Ajánlhatok még érdekes cikkeket?

Kövess a Facebook oldalamon is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Close Menu
×
×

Cart

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás