A vércsoportok jellemzői – 0 vércsoport

0 vércsoport

A vércsoport szerinti életmódról szóló cikksorozatban most a 0 vércsoportot vesszük górcső alá. Megtudhatod, mik a fogyás és a hízás tényezői, milyen mozgásforma, vitamin – és ásványi anyag pótlás  ajánlott ennek a vércsoportnak. Végezetül kitárgyaljuk az erre a vércsoportra jellemző személyiség jegyeket és a betegségekre való hajlamot is.

 A 0 vércsoport, a vadász általános jellemzői

A magyar lakosság 32%-a 0 vércsoportú. Ez az a vércsoport, amelyik bármelyik vércsoportnak adhat vért (megjegyzés: előnyben részesítik a csoport azonos vért), viszont 0 vércsoportú csak 0 vércsoportútól kaphat vért.

A vércsoportok az alapján kapták a nevüket, hogy a vörösvértestek felületén A vagy B antigének helyezkednek el. A 0 vércsoport esetében egyik antigén sincs jelen, ezért kapta a 0 nevet.

Ez a vércsoport a legősibb vércsoport az összes közül, a többi vércsoport az idők folyamán ebből a vércsoportból alakult ki. A cro-magnoni ősember megjelenésével az emberi faj a tápláléklánc csúcsára került. A hús – fehérje – volt fő eledelük. Ehhez az életmódhoz alkalmazkodott az emésztőrendszerük is, kialakult egy a húsevőkre jellemző, erős emésztőrendszer, ami mai napig jellemző a 0 vércsoportra. Ennek ellenére rosszul alkalmazkodik az étrendi és egyéb környezeti változásokhoz.

Ez valóban így van. Emlékszem, amikor Spanyolországba költöztem, hosszú hónapok teltek, amíg megszoktam az ottani étkezési szokásokat. Hosszú ideig szinte csak gyümölcsöket, salátát és grillcsirkét ettem, mert ezeknek az élteknek az íze hasonlított a leginkább a magyar ízekhez. A halakat, tengeri herkentyűket pedig évekig nem voltam hajlandó megenni.

Úgy tartják, a 0 vércsoportúak hús nélkül létezni sem tudnak. Ez a kijelentés csak részben állja meg a helyét. Igaz hogy ez a vércsoport húsevő, de ez nem jelenti azt, hogy, hús nélkül nem létezhetnek. Vannak teljesen egészséges vegetáriánus 0 vércsoportúak is. Nekik fokozottan figyelni kell a fehérjebevitelre, amit növényekből, mint quinoa vagy a szója, kiválóan pótolhatnak.

Fontos jellemzője még ennek a vércsoportnak, hogy immunrendszerük igen aktív. A vírusokkal szemben kevésbé ellenállóak, mint a többi vércsoport. Kutatások kimutatták, hogy vírusfertőzések gyakrabban fordulnak elő 0 vércsoportúak körében,mert nekik nincs atigénjük.

Az anyagcseréjük gyors, hatékony, intenzív fizikai aktivitás mellett jól kezeli a stresszt.

 A hízást és a fogyást támogató tényezők

A vadászó- gyűjtögető életmódra a magas fehérjetartalmú étrend és a nagyfokú fizikai igénybevétel volt jellemző. Éppen ezért a 0 vércsoportúak emésztőrendszere még mindig nehezen emészti meg a tejtermékeket és a gabonaféléket.

Ennek ellenére nem kell teljesen száműzniük egyik élelmiszert sem, ha viszont fogyni szeretnének egy időre mindenképpen célszerű kiiktatni ezeket a napi fogyasztású cikkeket az étrendjükből. Ezeken az élelmiszereken kívül a hüvelyesek, a kenyérfélék is a hízást támogatják. A gabonafélék esetében a fő problémát a bennük lévő glutén okozza. A glutén  megzavarja az inzulin metabolizmusát, ezáltal a kalóriák hatékony energiává alakítását is.

 

Általánosságban elmondható a 0 vércsoportról, hogy alacsony a pajzsmirigy hormonok szintje, ennek az oka, az hogy nincs elegendő jód a szervezetükben. Ez szintén a hízást támogatja, illetve folyadék-visszatartást és fáradékonyságot okozhat. Jódtartalmú élelmiszerek, mint tengeri halak, algák fogyasztása orvosolhatják a problémát.

Az ideális testsúly elérése érdekében itt is érvényes, hogy első lépésként az adagok mennyiségét kell csökkenteni. Emellett előnyben kell részesíteni a sovány húsok és a 0 vércsoportúak számára jótékony hatású élelmiszerek fogyasztását, bizonyos élelmiszereket kerülniük kell. Az itt található táblázatban található a jótékony és kerülendő élelmiszerek listája.

Fogyást elősegítő ételek

Hízást elősegítő ételek

tengeri hínár

búza (glutén)

tengeri halak

kukorica

jódozott só

veteménybab

máj

fehérbab

vörös húsok

lencse

kelkáposzta

kelbimbó

spenót

karfiol

brokkoli

mustár

A 0 vércsoport számára megfelelő mozgásforma

Az ideális forma, testsúly,az egészség elengedhetetlen része a rendszeresen végzett testmozgás. A rendszeresen végzett testedzés kifejezetten fontos a 0 vércsoportúak számára. Ez a vércsoport nagyfokú fizikai igénybevétel esetén tudja a stresszt hatékonyan kezelni. Ezáltal tudja a testsúlyát megtartani, érzelmi egyensúlyát fenntartani.

Azok a 0 vércsoportúak, akik intenzív testedzés útján nem tudják a stresszhatásokat levezetni, depressziósak, fáradékonyak lehetnek, lassulhatnak az anyagcsere folyamataik vagy akár álmatlanságban is szenvedhetnek.

Itt olvashatod  a 0 vércsoportúak számára  javasolt edzésformákat. A rendszeres testedzés a heti, legalább 3-4 alkalommal, minimum 30 perc mozgást takar.

Ezek a mozgásformák javaslatok. Azt a mozgásformát válaszd, amit szívesen végzel és tudod tartani a heti 3-4 alkalmat.

Ajánlott mozgásformák

aerobic

úszás

kocogás

súlyzós edzés

intervallum edzés

harcművészetek

tornagyakorlatok

kerékpározás

tánc

kontakt sportok (birkózás, box, cselgáncs, karate stb.)

Ajánlott táplálékkiegészítők

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a táplálékkiegészítők szerepét. Szerepük elengedhetetlenül fontos a kiegyensúlyozott életvitelhez.

A vércsoport szerinti étrend követői esetében bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, a fogyasztott élelmiszerek miatt, olyan mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, hogy pótlásukra nincs szükség, vagy éppen fordítva.

Az itt olvasható a tanácsok azokra vonatkoznak, akik követik a 0 vércsoportúak számára előírt étrendet.

A legideálisabb az, ha az itt felsorolt vitaminokat a napi táplálkozásunk során visszük be. Itt ajánlást olvashatsz azzal kapcsolatban, mely élelmiszerek tartalmazzák az adott vitamint és arról is kapsz tájékoztatást, melyik táplálékkiegészítőt válaszd, ha mégis más forrásból kell az pótolnod azokat.

B-Vitamin

 • húsok

 • máj

 • tojás

 • dió

 • zöldleveles zöldségek

 • gyümölcsök

MagneBeHappy

Kalcium

 • szardínia

 • lazac

 • brokkoli

 • amerikai kelkáposzta

Coral Calcium+Mg

Jód

 • tengeri halak

 • tengeri moszat

 • brokkoli

 • amerikai kelkáposzta

Spirulina

A pajzsmirigy problémákkal küzdők óvatosan bánjanak a jódtartalmú élelmiszerekkel.

A 0 vércsoportúak személyisége

A 0 vércsoportúak genetikailag magukban hordozzák az erőt, a kitartást, a küzdőszellemet. Igen intuitívak és ez az intuíció önbizalommal, merészséggel és nagyfokú optimizmussal párosul. A 0 vércsoporttal rendelkező emberek önállóak, egyszerűen nem bírják elviselni a korlátokat kereteket. A hagyományos alkalmazotti viszonyt egyáltalán nem vagy csak nagy kompromisszumok árán tudják elviselni, melyeknek később akár az egészségükre is káros hatással lehet.

Kemények, erősek, magas fehérje tartalmú étrendre és fizikai igénybevételre van szükségük egészségük megőrzése érdekében.

Igazi vezető típus, számos államfő, elnök került ki a  0 vércsoportúak közül, mint Ronald Reagan amerikai, Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök, vagy Erzsébet királynő. Az érdekesség kedvéért megemlíthetjük Al Capone-t, a híres maffia főnököt, ő is a 0 vércsoportúak táborát erősítette.

A vércsoport és a személyiség összefüggésére egyelőre nincsenek tudományos bizonyítékok, inkább megfigyelés, tapasztalat alapúak. Nem is szabad általánosítani, de azért az érdekesség kedvéért jó tudni egy-egy vércsoport milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Japánban a vércsoportok és a személyiség összefüggését igen komolyan veszik. Cégek ez alapján választják ki új munkatársaikat, külön cégek foglalkoznak a témával.

A betegségek és a 0 vércsoport kapcsolata

Az eddig olvasottakból már kiderült, hogy az egészségünk és a vércsoportunk között szoros összefüggés van. Ebben a bekezdésben néhány hasznos információt találhatsz, ami Neked, mint 0 vércsoportúnak hasznos lehet bizonyos betegségek megelőzésben vagy kezelésében.

Az Aspirin-t, vérhígító hatása miatt ,célszerű kerülni a 0 vércsoportúaknak, mivel nekik amúgy is híg a vérük

0 vércsoportú gyermeknek a paracetamol nem igazan hatékony. Lázcsillapításra inkább más, alternatív módszert célszerű alkalmazni.

A K-vitamin, ami a spenótban, kelkáposztában megtalálható, fontos szerepet játszik a véralvadásban, ami igen fontos a 0 vércsoportúak esetében, mivel a vérük igen híg. K-vitamin csak orvosi utasításra szedhető, pótold természetes úton, a felsorolt zöldségek fogyasztásával

A 0 vércsoportúak rendkívül hajlamosak a szénanáthára és az asztmára – a cordyceps gyógygomba hatékonyan kezeli ezeket a problémákat

A Candida elkerülhető, ha a 0 vércsoport kiiktatja az étrendjéből, a kenyeret, mivel nagyon érzékeny az élesztőre

Vizsgálatok szerint a rákos- és szívbetegségekből kigyógyultak nagy része a 0 vércsoportúak közül került ki

Minden szervezet, különösképpen a bélflóra viseli  nehezen az antibiotikum kúrát. A 0 vércsoportúaknak antibiotikum kúra alatt érdemes ananászt vagy 100%-os ananász levet fogyasztani, mert az ananászban lévő bromelain enzim gyorsítja az antibiotikum gyors eloszlását. Illetve a kúra végeztével probiotikumot szedni.

 Röviden így jellemezhető a 0 vércsoportú ember. Fontos hangsúlyozni, az itt olvasható tanácsok nem helyettesítik az orvosi kezelést és a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Az ideális testsúly és az egészséges életmód elengedhetetlen része a kiegyensúlyozott étrend, aminek összeállításában készséggel állok rendelkezésedre.

A részletekért írj e-mailt az almaidutjan@gmail.com címre vagy szólj hozzá a cikkhez.

 

Forrás: Dr. Peter J. D’Adamo & Catherine Whitney: Az AB0 terv

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..